V Sušici se konal již 4. ročník tohoto populárního závodu v extrémních disciplínách, kterého se zúčastnilo 16 týmů a čtyři sólisté. Toto klání je tuzemskou obdobou „Dolomitenmanna“ a v Čechách jde o jedinou akci svého druhu.

„Závod už získal jméno, rok od roku nám sem přijíždějí stále kvalitnější závodníci, včetně reprezentantů, z celé republiky,“ uvedl ředitel závodu Martin Pokorný ze sušického Offparku. Při své premiéře se vítězem v družstvech stal tým APCO.CZ z Beskyd.

Členové čtyřčlenných družstev museli postupně zvládnout běh na Svatobor, pak přišli na řadu paraglidisté. Po nich štafetu převzali bikeři, které čekala téměř 21 kilometrů dlouhá trať vedoucí v náročném terénu a jako finišmeni štafety nastoupili kajakáři. Ti nejdříve museli přebrodit Otavu ke kajakům, spustit se z rampy a dojet do cíle, kde je čekal slalom a ještě jedna rampa.

Novinkou letošního ročníku byl tzv. solozávod, kdy všechny čtyři disciplíny absolvoval jeden borec.

„Paráda. Přijeli jsme si sem hezky zazávodit, protože jsme na videu a na internetu viděli minulé ročníky, a vyhráli jsme. Něco podobného jsme teď absolvovali v Beskydech, tam jsme taky vyhráli. Měli jsme trochu strach, jak to tady dopadne, protože sem jezdí kvalitní borci, a také jsme měli nového šestnáctiletého kajakáře, který přišel do týmu před třemi dny, a zvládl to super,“ řekl paraglidista vítězného týmu Michal Poloha. „Let ze Svatoboru? Super! A nejtěžší disciplnína v závodě? Asi kromě padáku všechno. Naše vítězství oslavíme tady, dáme nějaké vínko,“ usmíval se Poloha.

Jako finišman bronzového týmu, loňského obhájce, dojel do cíle Vladislav Galuška z Tedražic. „Věděl jsem, když jsem šel na první rampu, jaký mám náskok, takže jsem jel spíš takticky, abych neudělal chybu a uhájil bronz. Třetí místo pro mě dobrý, ale ještě jsem se neptal kolegů, na co oni pomýšleli. Ale myslím, že každá bedna je dobrá,“ řekl hned po závodě Vladislav Galuška.

Výsledky Extreme Challenge 2009

Družstva: 1. APCO.CZ (Pavel Holec, Michal Poloha, Martin Haman a Filip Hric v rekodním čase 1:43:00), 2. TŘI DRACI (Jiří Turek, Michal Černý, Tomáš Jakeš a Jan Kobeš,1:49:06), 3. K.Č.T. Kašperské Hory (loňský vítěz) (M. Šimurda, J. Tomas, P. Oudes, V. Galuška,1:51:47), 4. BANDUR II (1:53:30), 5. P.E.S. (1:57:06).
Solo: 1. (celkově 10.) Michal Krysta (vyzyvatel nové kategorie) – 2:04:36, 2. (17.) Kamil Němeček – 2:49:21, 3. (19.) František Brož – 2:53:35, Štěpán Kapounek – dsc.
Ke stažení: Výsledková tabulka (pdf, 40kB)