„Před sezonou jsem měl cíl skončit na Vasaloppetu v první třicítce, ale protože se mi v únoru vrátila viróza, kvůli které jsem musel vynechat i Jizerskou 50, neměl jsem tolik natrénováno a před závodem bych byl spokojený s první padesátkou," mrzely zdravotní komplikace Šraila reprezentanta týmu české běžecké legendy Lukáše Bauera Pioneer Investments.

Šrail si týden před Vasovým během otestoval svoji formu na Šumavském Skimaratonu v Kvildě, kde zvítězil. „Vítězství v domácím závodě mně pomohlo po psychické stránce a do Švédska jsem odjížděl s dobrým pocitem," chválil si testovací šumavský závod lyžař, který nakonec doběhl do cíle ve švédské Moře na 43. místě. „Minule jsem byl okolo stovky, takže tam posun byl. S týmem jsme byli ve Švédsku už od úterý, abychom se kvalitně připravili, což se vyplatilo. Start byl hodně těžký, nasadilo se od začátku vysoké tempo, ale jelo se mi dobře a perfektně nám fungoval i servis. Asi na 70. kilometru jsem měl trochu krizi, přece jen se projevila prodělaná viróza, ale s výsledkem jsem spokojený. I Lukáš mi po doběhu v cíli říkal, že byl překvapený, jak jsem to odjel," vrátil se Šrail k 90kilometrovému závodu, ve kterém startovalo kolem 16 000 závodníků.

ČECHŮM SE DAŘILO

Tým Pioneer Investments mohl být po slavném švédském závodě seriálu Ski Classics spokojený, Rus Chernousov skončil na 6. místě, Švéd Jönsson doběhl patnáctý a šéf týmu Bauer dorazil do cíle na 37. pozici. Nebývale se ve Švédsku dařilo také Čechům. Nejlepší z nich byl devátý Petr Novák, v první padesátce pak kromě Šraila a Bauera skončili ještě Stanislav Řezáč (23.) a Jiří Pliska (44.). Stupně vítězů patřily jen reprezentantům Norska, vyhrál Dahl před Nygaardem a Hoelgaardem.

Třiadevadesátý Vasaloppet je už minulostí, ale běžecká sezona ještě zdaleka nekončí. „Teď o víkendu (11. a 12. 3. – pozn. autora) se asi vypravím do Harrachova na český pohár, abych si vyzkoušel, jak jsem na tom v porovnání s reprezentanty. Týden nato mám v plánu Int. Skadi Loppet na Velkém Javoru, který je stejně jako Šumavský Skimaraton součástí seriálu Euroloppet, a pak odlétám na tři týdny na sever Evropy, kde mě čekají tři závěrečné závody seriálu Ski Classics – Årefjällsloppet, Reistadløpet a Ylläs-Levi," prozradil Šrail závodní plán zbývající části sezony.