Na nejdelší trati o délce 105 kilometrů, která byla součástí českého Strabag MTB Marathon Cupu, zvítězil při své premiérové účasti Filip Adel a mezi ženami byla nejrychlejší už třetí rok za sebou Martina Cesnaková.

Závod byl napínavý až do posledních chvíle, vítězného Adela dělilo v cíli od druhého Marka Rauchfusse pouhých pět desetin sekundy. „Bylo to hodně těžké, z celých sto pěti kilometrů mě závěr bolel nejvíce. Takže jsem skutečně rád, že se mi podařilo zvítězit. Trať byla pěkná, těžká, hodně kopcovitá. Nebyla moc technická, ale určitě to bylo spravedlivé,“ řekl Deníku v cíli Adel, který by se do Klatov rád vrátil i za rok. „Příští rok to bude mistrovství republiky, takže by to byl rázem jeden z nejdůležitějších závodů sezony. Takže bych určitě přijel rád,“ dodal vítěz.

Rabijáda na Rabí - Piráti na Otavě
FOTOGALERIE: Hrad Rabí obsadili piráti

Podle Vítězslava Šklebeného z pořádajícího Triatlon klubu Klatovy měl letošní závod nejvyšší sportovní úroveň za posledních několik let. „Závod byl poprvé součástí českého poháru v maratonu a přijeli kluci, kteří jsou skutečně v české špičce. Filip Adel má z letošního roku i takový úspěch, jako je 4. místo v poslední etapě Cape Epic, což je největší etapový závod dvojic na světě. Druhý Marek Rauchfuss je zase obhájce vítězství v českém poháru z roku 2016. Mezi ženami vyhrála Milena Cesnaková, která je rovněž součástí české špičky. V Klatovech zvítězila i v letech 2015 a 2016, takže u nás letos dokončila zlatý hattrick,“ shrnul Šklebený.

Samotnému Králi Šumavy předcházel v pátek v podvečer eliminační sprint Královské kostky. „Bereme jako takovou rozcvičku před vlastním Králem, a také jde o to, aby se horská kola popularizovala. Jede se na náměstí, je tam i atraktivní sjezd schodů pod Černou věží.

Komentované prohlídky Černé věže v Klatovech
FOTO: Prohlídky připomněly stavbu Černé věže

Mezi muži vyhrál Štěpán Schubert, mezi ženami zvítězila Lucie Hamanová, ale chtěl bych vyzdvihnout že na druhém a třetím místě byly velmi mladé závodnice. Na druhém místě skončila Simona Spěšná, dcera bývalého vynikajícího českého reprezentanta Milana Spěšného, která je ročník 2004, a na třetím místě byla klatovská Anna Mundlová, která je ročník 2003. Takže mladé holky vítězku pěkně prohnaly a měla co dělat, aby zvítězila,“ vyzdvihl Šklebený.

Výsledky Author Král Šumavy MTB 2017:
105 km muži: 1. Filip Adel (Superior MTB Team), 4:22:18,4 h, 2. Marek Rauchfuss (Kellys Bikeranch team), + 0,5 s, 3. Michal Bubílek (Kellys Bikeranch team), + 1:22,5 min.
105 km ženy: 1. Milena Cesnaková (Cyklo Team Weber), 5:15:47,5 h, 2. Jana Pichlíková (SK POLAR a ČS Specialized Junior MTB team), + 10:37,7 min, 3. Johana Kolašínová (SupGirls), + 15:35,8 min.
70 km muži: 1. Václav Holub (Velosport Valenta Scott Team), 3:02:01,1 h.
70 km ženy: 1. Michaela Jauk (-), 3:39:31,5 h.
49 km muži: 1. Dominik Starý (Jaroslav Kulhavy Cycling Team), 1:55:21,4 h.
49 km ženy: 1. Magdalena Mišoňová (ADASTRA Sokol Veltěž), 2:13:05,7 h.