„V seznamu přihlášených posádek figuruje rekordních 166 dvojic. To v novodobé historii nepamatuje žádná česká rally. Nenaplnily se tak počáteční obavy, že po vzestupu velkých rally nebude o jednodenní podniky zájem," uvedl zpravodaj rally Miroslav Žitník mladší.

POHÁR 2+

O vavříny v absolutním pořadí budou bojovat posádky startující v Poháru 2+. Tato kategorie je určena pro silné čtyřkolky a bude největším diváckým tahákem. Loňské vítězství bude obhajovat Roman Odložilík s Martinem Turečkem s Fordem Fiesta R5. Za ním vyrazí na trať Martin Vlček a Jindřiška Žáková se stejným typem vozu. „Vlček patří k pravidelným účastníkům poháru 2+. Jeho výkon na Rally Bohemia naznačil, že se s ním musí stále častěji počítat na nejvyšší příčky," doplnil Žitník.

Se startovním číslem tři vyrazí na trať Jan Dohnal s Michalem Ernstem na Fordu Focus WRC. „Ti dokázali v mistrovství České republiky již mnohokrát prohnat i továrního jezdce Škody Jana Kopeckého, většinou se jim však lepí smůla na paty. Věřme, že ji zlomí právě v Pačejově. Jan Sýkora se startovním číslem 4 startuje letos pouze sporadicky, na Agropě jistě bude chtít napravit chybu z loňského ročníku na první RZ. O vítězství se tentokrát popere společně se Štěpánem Palivcem se Škodou Fabia R5. Stejný vůz představí i vítěz z roku 2012 Tomáš Kostka. Ten bude hlavně testovat před Barum rally, ale mnohokrát již dokázal, že může bojovat o absolutní prvenství. Kvalitu jeho vozu zajistí tým vícenásobného rakouského mistra Raimunda Baumschlagera," představil další posádky Žitník.

Vozidla nejmodernější kategorie R5 představí i několikanásobný německý mistr Matthias Kahle nebo Ondřej Bisaha. S produkčními vozy je budou chtít potrápit pravidelní účastníci poháru 2+ Ševčík s Vajďákem na Mitsubishi Lancer nebo Václav Kopáček s Barborou Rendlovou na Subaru Impreza. Návrat za volant silného vozu hlásí Jan Šlehofer startující za domácí AMK Pačejov s Mitsubishi Lancer.

RALLYSPRINT SÉRIE

Rallysprint série je vypsána pro vozidla s jednou poháněnou nápravou. „Největšími favority jsou dvě průběžně vedoucí posádky – Egon Smékal a Petra Němcová, kteří představí Citröen DS3 R3T, a Patrik Rujbr s Veronikou Římalovou na konkurenčním Renaultu Clio R3T. Velmi rychlý je také Slovák Ján Kundlák s Michalou Rezkovou na Peugeotu 208 R2," nastínil Žitník.

MČR HISTORIKŮ

V mistrovství České republiky v rally historických automobilů budou největšími favority Jiří Káňa a Jakub Kotál se silným Fordem Sierra. „Subaru Impreza představí Štěpán Zabloudil, toho však zatím trápí „dětské nemoci" jeho nového vozu. Na nejvyšší příčky je třeba počítat i s Jiřím Jírovcem na BMW M3. Loňské vítězství přijedou obhajovat Jan Krejča a Pavel Šárka se Škodou 130 LR. Zajímavostí je určitě start Marcela Tučka s atraktivní Mazdou RX7 nebo legendárního spolujezdce Karla Jirátka na Fiatu 131 Abarth," doplnil Žitník. Nebude chybět ani početné zastoupení divácky atraktivních vozů Lada VFTS, Porsche 911 nebo celá škála historických škodovek.

„Ve startovním poli si každý divák svého favorita určitě najde. Nezbývá než tuto sobotu do Pačejova a okolí vyrazit. Kompletní seznam přihlášených posádek je k dispozici na webových stránkách rally," pozval Žitník.

David Kojan