Zvláštní ustanovení prozrazují o každé automobilové soutěži mnohé důležité skutečnosti a ani u 52. Rallye Šumava Klatovy a 26. Historic Vltava Rallye tomu není jinak. A jedna z důležitých novinek se týká Klatovského okruhu. Zatímco soudobým vozidlům bude divácky hojně navštěvovaná rychlostní zkouška (RZ) jejich putování soutěží otevírat, pro historické vozy je okruhový test zařazen až jako RZ s pořadovým číslem tři.

„Důvod tohoto nezvyklého opatření je vlastně velice příjemný. Před pár lety jsme se potýkali s úbytkem startujících na obou našich soutěžích, a tak jsme se v roce 2012 vrátili k jejich pořádání ve stejném víkendu. Situace se ale od té doby hodně změnila a nám se v posledních letech hlásí naopak rekordní množství závodníků. To nás neskutečně těší. Zároveň to ale poněkud komplikuje organizaci víkendového programu, loni jsme dokonce museli na poslední chvíli upravovat harmonogramy. Ani letos nechceme zájemce o start v Klatovech odmítat, a tak jsme se včas rozhodli přetlak zejména na Klatovském okruhu zkrotit právě jeho odlišným zařazením pro oba podniky. Díky tomu by se mělo snížit riziko čekání jedné soutěže na druhou, a naopak závodníci Rally Šumava Legend dostanou možnost svézt se na této hojně navštěvované erzetě dokonce dvakrát," vysvětlil předseda PAMK Klatovy Jiří Valenta.

Psali jsme také: Rallye Šumava i Vltava čekají novinky

SLEDUJTE SEZNAMY PŘIHLÁŠENÝCH

Kromě Klatovského okruhu se harmonogram obou soutěží s časovým posunem kopíruje, podobně jako v minulých letech. V pátek se tak bude dále zápolit na Korábu a Petrovické zkoušce, v sobotu čekají na závodníky těžké zkoušky na Sušicku s napovídajícími názvy Hoslovická a Strašínská. Diváci se mohou opět těšit i na atraktivní Tedražický test i Městskou rychlostní zkoušku, která ale tentokrát bude umístěna na opačném konci Klatov, než tomu bylo v minulých letech. Její trať se ale stále ještě dolaďuje. Zejména pro členy jednotlivých závodních týmů bude zajímavé i sobotní zařazení Strážovské RZ, která se pojede nedaleko servisní zóny Janovice.

Na internetových adresách entry.rallyesumava.cz a entry.vltavarallye.cz už je také možné sledovat průběžný seznam přihlášených, jako první se na něm objevili domácí Luboš Gregor a Švéd Stefan Helin. Jen pár hodin poté přibyl i vítěz Historic Vltava Rallye 2014 a 2015 Mats Myrsell, který i letos pojede se silným vozem Porsche 911 ze sedmdesátých let.

NOVÁ POSILA ORGANIZAČNÍHO TÝMU

Klatovský organizační tým letos opět posílil a omladil, přičemž nejvýraznější změna bude patrná právě u mezinárodní části „Vltavy", u které bude funkcí ředitele nově pověřen Jiří Nejdl. „Několik let jsem byl aktivní zejména při organizaci závodění tzv. legend. Určité zkušenosti tedy již mám, nové pověření ale cítím jako velkou výzvu," řekl k nové roli loňský vicemistr republiky historických vozů kategorie 3. Předseda PAMK Klatovy ale o správnosti volby nepochybuje. „Jsem rád, že se mi trochu uvolní ruce, přece jen úkolů jsem měl při posledních ročnících až příliš. V Jiřího Nejdla mám plnou důvěru, navíc je na tom s angličtinou lépe než já, pro mě byla přece jen komunikace se zahraničními účastníky v některých okamžicích obtížná," uvítal novou posilu Valenta.

Bližší informace o soutěžích se budou postupně objevovat také na klubových stránkách www.pamk.cz a na novém facebookovém profilu „PAMK Klatovy".

Karel Špaček

ČTĚTE TAKÉ: PODÍVEJTE SE: Šrail byl na Vasově běhu v první padesátce