Ve svých devatenácti letech stanula poprvé v soutěži světového poháru seniorů na stupních vítězů, když obsadila třetí místo za německou vítězkou Ricardou Funkovou a stříbrnou Štěpánkou Hilgertovou. I když první dva z pěti závodů nejela, v sérii světového poháru skončila Galušková celkově na 13. místě.

Galušková se do semifinálových bojů nejlepší světové třicítky žen z pátečních kvalifikačních jízd probojovala z devátého místa. V nedělní ranní semifinálové jízdě se umístila na šestém postupovém místě a do desetičlenného finále světového poháru nastupovala s tím, že chce potrápit všechny nejlepší slalomářky světa. To se jí povedlo.  Třetí místo na světovém poháru je pro ni dosavadní největší úspěch v kategorii seniorů.

Minimální ztráty

„Karolína jela první třetinu finálové tratě fantasticky. Na prvním mezičase byla hodně rychlá. Pak se zamotala v jedné relativně jednoduché kombinaci, kde v bráně číslo 10 dostala hodiny. Nechala tam možná sekundu, další časovou ztrátu měla na protivodné bráně číslo 18,  ale zbytek trati byl opět perfektní," popsal Karolíninu finálovou jízdu její otec a trenér Vladislav Galuška.

„Byl jsem překvapen, když Karolíně během jízdy na jedné kombinaci branek naskočily čtyři penalizační sekundy.  Dvě sekundy jí po chvíli zmizely, ale vše bylo hodně napínavé ještě několik minut po  dojezdu poslední kajakářky do cíle finále, kdy videorozhodčí rozhodovali, zda Corinna Kuhnle projela správně branku číslo 2. Nakonec Corinna Kuhnle dostala padesát trestných sekund a Karolína tak zůstala na třetím místě. Kdyby jela zcela bez dotyku branky, byla by na bedně ještě o kousek výš, ale je krásné, že to dopadlo takto," dodal Galuška.

Splněné přání

Finále v Augsburgu bylo pro tedražickou kajakářku splněným přáním. „Protože nejedu na mistrovství světa do USA, chtěla jsem si udělat takové své malé mistrovství světa v Augsburgu. Finálovou účast na jakémkoliv závodě si vždy hrozně moc užívám," vysvětlila Galušková.

„Když jsem přijela do cíle finálové jízdy, byla jsem spokojena, ale taky překvapena, kde jsem nabrala ty penalizace. Když jsem zjistila, že jsem třetí, bylo to super, moc jsem si to užívala.  Také jsem byla  ráda, že mě přijeli podpořit babičky, děda, teta i strejda, a že jsem je potěšila.  Když jsem jela v Augsburgu světový pohár minulý rok, byla jsem šestá. Této trati jsem se vždy hodně obávala, protože voda zde hodně pulzuje.  Nakonec to ale vypadá, že se Augsburg stává jednou z mých oblíbených slalomových tratí," zhodnotila mladá kajakářka.

Karolína si zároveň pomalu zvyká na svoji novou tréninkovou skupinu v Praze, kam půjde na podzim studovat. Vít Přindiš a Vávra Hradílek patří mezi nejlepší kajakáře světa a tedražická závodnice si zřejmě nemohla přát lepší partnery. Vávra je loňský mistr světa a zároveň stříbrný z olympijských her v Londýně.  Vítek je letos druhý v celkovém pořadí světového poháru.

Soustředění pomohlo

Týden před závodem světového poháru byli společně s Karolínou v Augsburgu na  soustředění a i to tedražické sportovkyni určitě pomohlo ke skvělému výsledku.

„Myslím, že soustředění s kluky docela pomohlo v tom, abych si na kanál zvykla. Oni slalomovou trať v Augsburgu znají dobře a trénovali tam věci, do kterých by se mně samotné ani nechtělo. Denně jsme byli na vodě skoro čtyři hodiny. Bylo to náročné, ale jinak to asi nejde," konstatovala Galušková.

David Kojan