Klatované v Rumunsku hájili barvy České asociace okinawského karate a kobuda. České karate reprezentovala ještě Česká asociace budo karate.

Kryštof přímo na šampionátu oslavil své 12. narozeniny parádně. Nejprve v disciplíně kata získal v konkurenci 25 závodníků skvělé třetí místo a poprvé tak na stupních vítězů provětral svoji českou vlajku. Kryštofovou silnější disciplínou je však kumite, ve kterém v konkurenci 33 chlapců nedal nikomu šanci. Po vítězství v prvním kole s domácím reprezentantem najel na vítěznou vlnu a po čtyřech přesvědčivých vítězstvích se dostal až do finále. Ani v něm Kryštof nezaváhal a po dvou letech se mohl opět radovat z evropského titulu.

Kácení na loukách v Národním parku Šumava - Skelná
FOTO: Kácení na Šumavě pomůže chráněným druhům

Druhá klatovská naděje, Anika Draheimová, se chtěla na ME přiblížit ve své silnější disciplíně kata fantastickému 4. místu z MS. Kromě konkurence 25 dívek se Anika musela vyrovnat i s nepopulárním startovním číslem jedna, kdy soutěž otevírala. Klatovská karatistka se probojovala do druhého kola mezi nejlepších dvanáct, postup do finálové šestky ji však těsně unikl. Sedmé místo na evropském šampionátu ale určitě není k zahození. V kumite narazila Anika hned v prvním kole na skvělou domácí závodnici a po prohře 1:4 vypadla. Její soupeřka se následně dostala až do semifinále a vybojovala bronzovou medaili. Ale ani Anika neodjela z Rumunska s prázdnou. V soutěži v kumite týmů postoupila se svými parťačkami Barborou Kerbelovou z Chodova a Kateřinou Štecovou z Krásna přes Rumunky a Italky do finále proti Maďarkám. Souboj o zlato byl vyrovnaný do posledních sekund, nakonec se ale štěstí přiklonilo na stranu Maďarek.
Češi se mezi 55 asociacemi z 26 států neztratili, když v hodnocení národů skončili za vítězným Rumunskem, Itálií, Anglií a Slovenskem pátí (13 zlatých, 15 stříbrných a 14 bronzových medailí).

ZAHRANIČNÍ ÚSPĚCHY

Pro úspěšné klatovské karatisty nebylo ME prvními zahraničními závody v sezoně. Předposlední březnový víkend se zúčastnili silně obsazeného Gran Prix Slovakia v Bratislavě, kde získal Kryštof stříbrnou medaili v kumite. Týden nato vycestovala klatovská dvojka na tradiční závody Arawaza Cup do německého Halle. Anika soutěžila v kata mezi staršími žákyněmi U14 a postupně porážela jednu soupeřku za druhou. Nestačila jen na pozdější vítězku z Německa, a tak si zaslouženě došla na stupně vítězů pro bronzovou medaili. Kryštof v kategorii chlapců U12 získal v kata také bronzovou medaili a vše uzavřel zlatem v kumite, kde nenašel přemožitele.

Objekt bývalé mlékárny v Klatovech se majitel rozhodl zbourat.
FOTO: Bývalá mlékárna v Klatovech padla k zemi