Sobota 27. června nebyla pro motoristy a cyklisty na Klatovsku právě šťastným dnem. Právem by si zasloužila přídomek „krvavá", neboť záchranáři museli během tohoto dne vyjíždět hned k sedmi nehodám, jejichž účastníci utrpěli minimálně středně těžké zranění.

Letěl vrtulník

Nejvážnější nehoda se stala v podvečer u odbočky na Lomec na hlavní silnici z Klatov na Janovice nad Úhlavou. Čelní srážka dvou osobních aut si vyžádala tři zraněné, přiletět musel i vrtulník. „Řidič Fiatu Stilo, který jel od Klatov na Janovice nad Úhlavou, na křižovatce s místní komunikací odbočoval vlevo ve směru na obec Lomec a nedal přednost v jízdě protijedoucí Škodě Octavia. A došlo ke střetu," popsal nehodu zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Klatovech Jan Kalivoda. Zatímco 28letý řidič fiatu se z auta dostal sám, jeho 23letou spolujezdkyni i 31letou řidičku octavie museli hasiči z vozů vystříhat.

„Ženy byly s mnohočetnými poraněními letecky přepraveny na akutní příjem Fakultní nemocnice v Plzni," uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková. Vše ale snad dobře dopadne. „Obě ženy jsou ve stabilizovaném stavu. Jedna bude po už provedené konzervativní léčbě přeložena do okresní nemocnice, druhá zůstane i v dalších dnech hospitalizována ve Fakultní nemocnici v Plzni," uvedla v pondělí mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Drama se v sobotu ráno odehrálo v Sušici, kde na své riskování doplatil 46letý muž ze Sušicka, který jel se Škodou Fabia po ulici T. G. Masaryka, ve směru od vlakového nádraží k nábřeží Karla Houry. V levotočivé zatáčce poblíž hotelu Svatobor předjel vozidlo Ford Transit, jel ale příliš rychle a fabii nezvládl.

Narazil do zábradlí při okraji chodníku a následně vjel do průchodu pro chodce, kde naboural do domu. Hned dvakrát při něm stál anděl strážný – za prvé tam nešel žádný chodec a za druhé byla pomoc nablízku. „Řidič měl štěstí, že v tu chvíli jeli kolem dva naši strážníci, kteří se vraceli z noční. Vytáhli ho z auta a to krátce poté začalo hořet," řekl zástupce velitele sušické městské policie Jaroslav Burianec. A byl to pořádný oheň. „Plameny dosahovaly až k oknům ve 2. nadzemním podlaží," uvedla krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. „Řidič byl se středně těžkým poraněním dolní končetiny převezen do sušické nemocnice," doplnila Ptáčková.

Vůz na střeše

Plné ruce práce měly složky integrovaného záchranného systému i na silnici od Petrovic u Sušice na Hlavňovice, kde nezvládl 31letý muž z Kašperskohorska levotočivou zatáčku u Libětic. Sjel s motocyklem Honda VTR 1000 vpravo mimo komunikaci a havaroval v silničním příkopu. Další nehoda se stala nedaleko Nýrska, srazila se dvě auta.

Nedaleko Petrovic na Měčínsku havarovalo další osobní auto. Převrátilo se na střechu.

A zranili se i dva cyklisté – jeden se ošklivě potloukl po pádu u Zelené Lhoty, druhý se zranil v Klatovech.
„Od všech těchto nehod jsme odváželi zraněné do nemocnic," uzavřela Ptáčková.