Písničkář Jakub Smolík vystoupí ve středu 9. listopadu v Horažďovicích. Deník se ho ptal, jak se na koncert těší a na co se mohou těšit fanoušci. Smolík také poradil mladým hudebníkům, jak prorazit ve světě hudby.

Pokolikáté budete hrát na Klatovsku? A přímo v Horažďovicích?

To si opravdu nepamatuji, nedělám si statistiky. Do Klatov jezdíme pravidelně už léta a do Horažďovic jedeme, myslím, teprve podruhé.

Jak se na koncert těšíte? Bude něčím speciální? Přijede s vámi i rodina?

Těším se moc. Jedu nový program, s novými videoklipy. Rodinka bude doma. Petruška chodí do školy a Kubíčkovi je 2,5 roku.

Pocházíte z Domažlic, vracíte se rád do rodného kraje? Jak se vám líbí Klatovy a přímo Horažďovice?

Domažlice patří mezi nejkrásnější města na světě, mají duši a atmosféru. Do Klatov jsem už jezdil jako kluk na rally. Jen Horažďovice tolik neznám.

Je jiné hrát pro posluchače z rodného kraje? Je tam více emocí?

Jen když tam přijde rodina a příbuzní. Hraji všude rád a připadám si doma již na spoustě míst naší republiky.

Spolupracoval jste se spoustou známých zpěváků, například s Lucií Bílou. Co vám to dalo?

Zkušenosti, pokoru k tomu, co dělám, a k lidem, co chodí na koncerty. Kromě toho jsem potkal neskutečné množství zajímavých a přitom obyčejných lidí se všemi jejich osudy. Vzpomínám na nešťastně zesnulou Šárku Tomanovou, s níž jsem natočil řadu duetů, například Džínová láska.

Stále vydáváte nová alba. Chystáte se i v roce 2016 vydat další desku? Čím bude výjimečná?

Snad bude výjimečná tím, že se na ní sejde opravdu elita. Slíbili mi složit písně Petr Kolář, Michal David, Vašo Patejdl a Zdeněk Barták. Tedy hvězdná sestava.

Co byste poradil mladým hudebníkům, kteří chtějí ve světě hudby uspět?

Věřit tomu, co dělají a že to vyjde. Ale i naslouchat druhým. Taky aby při vší snaze o vlastní hudební názor nezapomněli na slušnost a lásku v srdci.