Na křest nové desky se nyní připravuje klatovská skupina HaXna (na snímku). O tom, co na CD najdete a co kapela chystá, si Deník povídal s kytaristou a zpěvákem skupiny Radkem Šilhavým.

Představte vaši skupinu.

Jsme mladá skupina z Klatov. Hrajeme moderní metalovou hudbu a říkáme si HaXna. Současná sestava čítá čtyři členy, kterými jsou Jiří Mayer (basa, hlavní zpěv), Štěpán Procházka (kytara, zpěv), Jan Roub (bicí) a já. V tomto složení hrajeme čtyři roky, celkově i se změnami v sestavě pak pět let. Působíme hlavně na západě Čech. Nejdále jsme se dostali do německého města Selb, kde jsme odehráli koncert na místním hudebním festivalu „Mondsichelnacht".

Kolik jste již vydali desek?

Na CD nosiči jsme zatím vydali pouze demo nahrávku z roku 2012. CD jsme vydávali kompletně sami v počtu 50 kusů. Další náš počin byl Singl z roku 2014, který nevyšel fyzicky na nosiči, ale jen v digitální podobě a obsahoval dvě skladby. Na této nahrávce jsme začali spolupracovat s producentem Milošem Beštou a klatovským nahrávacím studiem ExAvik.

Nyní vydáváte novou desku, co na ní lidé najdou?

Ano, v říjnu budeme vydávat desku s názvem „Poslední večeře přeživších". Na albu budou již zmiňované dvě skladby ze Singlu z roku 2014 a čtyři nové skladby točené tento rok v srpnu. Celkově tedy šest skladeb. O přebal se nám postaral kreslíř Adam Pelda.

Jak dlouho jste na desce pracovali?

Přemýšleli jsme o ní už od dubna roku 2014, kdy jsme vydávali Singl. V tu dobu jsme věděli, že chceme vytvořit něco dalšího a trochu většího. Proto jsme letos v lednu opět oslovili studio ExAvik a domluvili točení na srpen. Na desce jsme tedy pracovali šest měsíců.

Kdy si ji vaši fanoušci mohou zakoupit?

Desku si fanoušci jistě budou moci zakoupit již během října. Mají na výběr z několika možností, které najdou na našich stránkách. Některé skladby bude možné i stáhnout z internetových obchodů. Hlavně si ale desku mohou zakoupit přímo na křtu, který se uskuteční v pátek 23. října od 20 hodin v Klatovech v klubu U Košile, kde jako hosté vystoupí přeštická hardrocková skupina Toxic Paradise a plzeňská metalová skupina Pearly Seconds. Desku pokřtí producent Miloš Bešta společně s mistrem zvuku Pavlem Bromem. Deska bude také k dostání na všech dalších koncertech společně s tričky, samolepkami, plakáty a plackami.

Chystáte k nové desce nějaké koncerty?

Ano, koncerty se pomalu, ale jistě plánují. Stačí sledovat naše stránky, kde přidáváme všechny termíny našich vystoupení. Již teď víme, že se na nás můžete těšit například v Klatovech, v Plzni, ve Spáleném Poříčí, v Novém Kramolíně, ve Strážově či opět v německém městě Selb. Na všechny se moc těšíme.

V některém z dalších vydání Klatovského deníku se můžete těšit na soutěž se skupinou HaXna o zajímavé ceny.