Program pestrý, účast rodinná. Tak by se dal krátce shrnout šestihodinový charitativní koncert Srdcem pro děti, který se konal v sobotu v klatovském kulturním domě. I přesto si akci všichni návštěvníci a především děti, pro které je výtěžek z koncertu určen, užili.

„Terezce se nechtělo ani domů. Byla nadšená, že slyšela písničky Michala Davida, který ji jednou navštívil v nemocnici v Motole, kde ležela. Velkou radost jí udělalo také setkání s Bárou Zemanovou, se kterou se mohla vyfotit. Všem mockrát děkujeme za podporu, je to úžasné, že jsou lidé, kteří nám chtějí pomoci, opravdu moc děkujeme," neskrývala dojetí Soňa Kodýdková z Hradešic, matka Terezky, která je jedním z postižených dětí, která dostanou část výtěžku na svoji léčbu.

Stejně nadšený byl i Kubík Ducháč z Bukovníku, který stejně jako Terezka nechtěl odejít. Kubík je druhým handicapovaným dítětem, kterému poputuje část výtěžku. „Bylo to hezké. Moc se nám tam líbilo. Kubík by tam nejraději zůstal. Mockrát děkujeme, že jste takovouto akci pro nás uspořádali, je to krásné," řekla maminka Kubíka Stanislava Ducháčová.

Poslední třetina výtěžku bude věnována občanskému sdružení Podej nám ruku z Klatov, které otevřelo klub pro postižené děti a jejich rodiče. „Koncert byl hezký, program byl perfektní. Mrzelo nás, že přišlo tak málo lidí, protože bylo vidět, že to stálo hodně úsilí takto pestrý program sestavit. My jsme si to všichni užili. Moc si vážíme toho, že pro nás někdo takovou akci uspořádal a chtěl nám pomoci, moc děkujeme," uvedla jedna z maminek ze sdružení Pavlína Tržová.

Charita pro děti jim není cizí

Charitativní akci svým vystoupením zahájila Bára Zemanová a Band. Ta se svojí účastí neváhala. „Rozhodla jsem se tuto akci podpořit, protože sami také pořádáme charitativní akce. Máme zvláštní akci „Bára hraje všem z našeho kraje" a každý rok jezdíme hrát do dětských domovů a ústavů sociální péče v Plzeňském kraji. Letos dokonce pořádáme dva benefiční festivaly. Peníze z nich poputují do konkrétních rodin, které jsme si vybrali, které pečují o handicapované děti. Takže i proto jsme rádi přijeli podpořit tuto akci," vysvětlila zpěvačka Bára Zemanová.

V nejbližší době ji můžete slyšet na letních festivalech, ale na podzim plánuje koncert také v Klatovech.

Další, kdo přijel zazpívat pro děti, byla účastnice pěvecké soutěže Superstar Kristýna Šebíková. „Bylo mi velkou ctí toto pozvání přijmout, protože ráda pomáhám, když to má smysl," uvedla zpěvačka.

Jako srdeční záležitost brali vystoupení na této akci členové skupiny Chai. „Myslím, že všichni z kapely máme cítění pro nemocné či postižené lidi. Já osobně pracuji v charitě, takže lidem pomáhám v podstatě stále," uvedl zpěvák kapely Pavel Bošek.

Přiznal, že nízká návštěvnost ho překvapila. „Čekali jsme, že přijde více lidí, že budou ochotnější a více naklonění této akci a podpoří ji," dodal Bošek.

Všichni vystupující, mezi kterými byli také zpěváci z muzikálu Děti ráje, Petr Kutheil a Ukradený Vjecy, se zřekli svého honoráře, za což jim patří velké poděkování.

To si rovněž zaslouží také taneční soubory Modern Baby a Krok, mažoretky a také chlapci, kteří do akce vnesli trochu adrenalinu ukázkou street dance a break dance.

Z poměrně nízkého počtu těch, kteří chtěli pomoci a přispět dětem na léčebné pobyty, léky či pomůcky, byli zklamaní také samotní návštěvníci. „Je to smutné, že v tak velkém městě se najde jen pár jedinců, kteří chtějí pomoci postiženým dětem. Čekala jsem, že se tady ukáže více lidí, ale je vidět, že čím dál více lidí kouká jen na sebe a ostatní jsou jim lhostejní. Je to škoda, akce je moc pěkná," zhodnotila jedna z divaček Pavla Rubášová.

Moderátorem celé akce byl Martin Zach – Muž roku 2009, který často podporuje charitativní akce, zvláště když jsou určené pro děti. „Bohužel moc lidí nepřišlo. Hrozně mě zklamalo, že jich tady nebylo více. Takovéhle akce jsou bohužel vždy hop nebo trop. Dnes bylo hezké počasí, někteří si udělali prodloužený víkend, takže to byl možná i jeden z důvodů, proč někteří nepřišli. Vždy to hodně mrzí, protože lidi to stojí spoustu úsilí, mnoho času a nakonec akce dopadne takhle. Nedá se nic dělat, musíme bojovat dál, pořádat tyto akce a snad se to zlepší," neztrácí naději Zach a dodal: „Překvapuje mě, že se lidé snaží dělat dobrou věc a ještě přijde paní z OSA je zkontrolovat."

Prodej suvenýrů

Během akce byly na prodej také suvenýry pro sportovní fanoušky. Příchozí se tak mohli stát majiteli podepsaného dresu AC Sparta Praha, podepsaného dresu Martina Straky z HC Škoda Plzeň 1929, podepsaného fotbalového míče Viktorie Plzeň či startovního čísla Martina Jakše z olympiády v Soči. Jeden suvenýr ale ještě zůstal – olympijská sada čepice, rukavic a šály od Martina Jakše. Tu si můžete vydražit na facebookových stránkách Klatovského deníku. Abyste se stali majiteli šály, musíte přihazovat pod originální fotku pouze na stránkách Klatovského deníku.

Šanci přispět dětem a sdružení, kterým je určen výtěžek z akce, máte ještě do konce května, a to zasláním libovolné částky na transparentní účet Diakonie Západ č. 22277705/5500 pod variabilním symbolem 111. Všechny peníze budou rozděleny počátkem června.

Velké poděkování patří všem sponzorům a lidem, kteří charitativní akci podpořili bez nároku na odměnu.

Akci pořádal Klatovský deník, Diakonie ČCE středisko Západní Čechy a Městské kulturní středisko Klatovy.