Je až s podivem, kolik se jich do tak malého a stísněného prostoru vejde. Na stěnách obdivujeme přírodní a figurální motivy a několik skvělých portrétů. Dominuje technika perfektně zvládnuté olejomalby, vyznačující se pestrostí a hutností barev. Malířka se nežene za nejnovějšími módními výstřelky, vše je neseno v duchu výtvarného tradicionalismu v tom dobrém slova smyslu. Nelze pominout, že převládajícím znakem jsou vlivy malířského expresionismu.

Autorkou obrazů je paní Olga Hrachová, původním povoláním učitelka výtvarné výchovy na základních školách. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Plzni, výtvarný obor u J. Štefla a J. Weniga. Maluje celý život, poslední dobou velmi intenzivně. Svoje přírodní motivy i kytice autentických přírodních vjemů. „Vítr, zpěv ptáků, šum listů, to vše mi tvoří inspirující autenticitu místa a okamžiku, potřebnou k mému malování,“ říká paní Hrachová. Jejími vzory jsou Vincent van Gogh a v poslední době zvláště Lucián Freud. V současné době žije na volné noze.

Své obrazy vystavovala ve svojšické tvrzi, v německém Wenzelbachu, letos na jaře bude mít výstavu v Sušici. Oba manželé připravují výstavu ve Šluknově, poeticky nazvanou Šumavsko šluknovské šumění.

Petr Hrach je známý karikaturista na první pohled výrazného rukopisu. Publikuje pět let v Plzeňském deníku, v časopisech Sorry, slovenských Wolovinách a známé jsou jeho karikatury v časopisu Trnky brnky. Texty k obrázkům mu pomáhá vymýšlet jeho manželka. Pan Hrach ilustruje také časopisy Myslivost a Zahrádkář. Zajímavé jsou jeho ilustrace pohádek v životní velikosti na pozadí stěn některých objektů.

Ateliér manželů Hrachových je k nalezení v přízemí ZUŠ v Sušici. Budete-li mít štěstí a ateliér bude otevřen, zájemce o výtvarné umění čeká příjemné překvapení.

Jiří Kolář, Sušice