Loni byla dokončena a v pátek  byla historická budova slavnostně zpřístupněna veřejnosti. Návštěvníkům hradu Velhartice nyní  poslouží jako multifunkční centrum s restaurací či výstavním i divadelním a koncertním prostorem. Během  otevření pivovaru byla zpřístupněna i výstava Cesta tajuplnými světy, hravá interaktivní expozice pro děti i dospělé a výstava Pocta prostoru sochaře Václava Fialy. Celou akci podtrhla svojí krásou květinová výzdoba Hany Kindelmannové Šebestové.

„První úvahy o tom, že by se budova pivovaru mohla zachránit a obnovit,  pocházejí už někdy z roku 1976. Na začátku osmdesátých let se pak začalo se zajištěním statiky celé budovy a skály, protože nám budova se skalními bloky ujížděla a hrozilo její sesunutí. Musela se tedy celá budova vyklidit od nánosů odpadků, protože ruiny sloužily jako smetiště bývalého rekreačního střediska, které na hradě bylo.  Vše se vyvozilo, ručně vyčistilo a pak se pokračovalo v obnově zdiva, kleneb a střech," vzpomíná na úplné začátky kastelán hradu Petr Mejstřík.

„Dnes, když vidím s odstupem času, co se na Velharticích podařilo udělat, jsem z toho nadšený. Mám dobrý pocit z toho, že i já jsem mohl přiložit ruku k dílu a být u obnovy hradního pivovaru,"  nechal se slyšet  Karel Broža, který je kastelánem na  hradě Rabí.

Celkové práce stály téměř deset milionů korun. „Celý hrad Velhartice a s ním i pivovar by nebyl tím čím je, třetím nejnavštěvovanějším hradem v regionu, bez pomoci a práce desítek dobrovolníků, kamarádů, přátel hradu, ale i našich zaměstnanců.  A pokud se podařilo dát pivovar  dohromady za zhruba deset milionů korun, dalších, a nebojím se říci tu sumu,  téměř 25 milionů korun, nám ušetřili právě tito lidé z řad dobrovolníků," pokračuje Mejstřík.

V novém pivovaru najdou své zázemí návštěvníci hradu. Jsou tam výstavní i kulturní prostory, restaurace s možností ochutnávky hned několika druhů piv a podobně.

Obnovu velhartického hradního pivovaru ocenila v prosinci 2011 Okresní hospodářská komora Plzeňsko jako významný počin v oblasti památkové péče v Plzeňském kraji. V roce 2012 byla tato obnova ve své kategorii nominována do prestižní soutěže Stavba roku.

„Mám z nově zpřístupněného pivovaru dobrý pocit. Věřím, že přiláká na hrad a do naší obce nové turisty. Tyto prostory jsou unikátní a poskytují mnoho možností pro pořádání různých akcí, seminářů, konferencí a podobně," potvrdil starosta obce Pavel Prosr.

Veřejnosti se nové prostory a výstavy líbí. „Jsme nadšeni, je to něco nového, co tady ještě nebylo. Podařilo se tu skloubit staré s novým a to je nám sympatické," řekla Deníku Magdalena Rendlová, která se přijela na hradní novinku podívat  spolu s přáteli z Plzně.