SHC Klatovy - HC Moravské Budějovice 2005 5:2 (stav série 1:0)

Ještě než stačili hosté vybruslit únavu z dlouhé cesty, prohrávali o dvě branky. O první gól se postaral Beneš, který pohotově poslal do branky vyražený puk po ráně Houfka. Druhý zásah přidal Marcel, který při samostatném úniku nic nevymýšlel a budějovického gólmana prostřelil. Klatovy byly lepším týmem, ale vlastní chybou vrátily hosty do hry. Při přesilovce ztratil puk Špaček a Matějka sám před Sochůrkem ukázal šikovné ruce – 2:1. Ještě v téže početní výhodě se ale podruhé předvedl Beneš, když využil křížnou přihrávku v nechytatelnou střelu pod břevno. V závěru první části ujel domácí Kružík, ale jeho zakončení rozezvučelo jen horní tyč Dusíkovy branky.

I ve druhé třetině musel Dusík čelit samostatnému nájezdu, Vlček ale mířil vedle. Hosté byli hodně nebezpeční v přesilovkách, na konci jedné z nich ale mohli sami inkasovat. Z trestné lavice vrátivší se Švarc pomohl vytvořit přečíslení tři na jednoho, které však gólem neskončilo. V polovině hrací doby se Žihadla opět dostala na rozdíl jediného gólu, šťastným střelcem byl Horký. V této části hry byly Budějovice hodně nebezpečné a mohly i vyrovnat, ale Mikeš trefil v oslabení jen břevno klatovské svatyně. Domácí si tak po hostující chybě v rozehrávce vzali dvoubrankové vedení zpátky. Topinka nahrál Uhlíkovi, a ten vymetl růžek Dusíkovy branky.

Ve třetí třetině se Klatovští už nikam nehrnuli a čekali na chyby hostů. V 50. minutě ukázal v přesilovce své střelecké schopnosti Švarc a hostující brankář Dusík si málem vzteky rozštípal hokejku o břevno své branky. Další obrovskou šanci měl Kružík, ale z blízka budějovickou branku přestřelil. Hosté už za stavu 5:2 pro Klatovy neměli co ztratit, a tak se tlačili do útoku. Domácí hráči se Sochůrkem v zádech ale obětavým výkonem dotáhli zápas k přesvědčivému vítězství.

„Ze začátku bylo vidět, že jsme dlouho nehráli, ale po rychlém prvním gólu jsme se uklidnili a vzápětí jsme přidali hned druhý. Pak jsme si to zbytečně zkomplikovali chybou při vlastní přesilovce, ale bylo dobře, že jsme hned odpověděli a do druhé třetiny jsme šli s dvougólovým vedením. To nám vrátilo sebevědomí. Budějovice ale byly hodně nebezpečný soupeř," řekl k utkání trenér Klatov Pavel Vostřák a dodal: „Máme první vítězství a teď pojedeme pokorně k druhému zápasu do Budějovic, kde budeme chtít urvat druhý bod."

Třetiny: 3:1, 1:1, 1:0. Branky a nahrávky: 2. Beneš (Houfek, Kružík), 4. Marcel (Tulačka, Kružík), 16. Beneš (Leština, Kružík), 38. Uhlík (Topinka), 50. Švarc (Špaček, Uhlík) – 15. Matějka, 30. Horký (Kondratěv, Hačetský). Rozhodčí: Jechoutek, Jílek – Huryta, Schopf. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 560.

SHC Klatovy: Sochůrek (Štekr) – Špaček, Kubík, Slavík, Houfek, Hlaváček, Marcel – Švarc, Topinka, Uhlík, Tulačka, Beneš, Kružík, Vlček, Němec, Pacanda, Presheva, Leština, Korelus.

HC Moravské Budějovice 2005: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Polívka, Pelikán – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačetský, Kondratěv, Salát.

Klatovy vedou v sérii hrané na tři vítězné zápasy 1:0. Druhý zápas se hraje v úterý od 18 hodin v Moravských Budějovicích. Třetí duel se hraje v Klatovech ve čtvrtek od 18 hodin.

Ostatní výsledky: Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou 4:2, Kobra Praha – Vrchlabí 3:4p, Tábor - Jablonec nad Nisou 1:2.