„STK bere na vědomí odstoupení družstva FK Horažďovice B ze soutěže I. B „B". Dosavadní výsledky se anulují a tabulka bude upravena. V následujících kolech mají soupeři FK Horažďovice B volno. Zároveň je družstvo prvním sestupujícím." To je výpis z posledních úředních zpráv Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Již to, že se v 6. kole družstvo mužů FK Horažďovice B, dnes již bohužel bývalý účastník krajské soutěže, 1. B třídy, skupiny B, nedostavilo k utkání do Spáleného Poříčí, naznačovalo cosi neobvyklého.

Horažďovický fotbalový klub, který patří v rámci okresního fotbalového svazu zásluhou dnes již zkušených a obětavých funkcionářů klubu k naprosto bezproblémovým, se dostal do situace, že musel z různých příčin (patří mezi ně i velmi početná hráčská marodka) svůj B tým odhlásit z další účasti v rozehraném soutěžním ročníku 2014/2015.

Z toho vyplývá i následný trest podle hracího řádu (Rozpisu soutěží PKFS) – finanční postih FK Horažďovice ve výši 20 000 Kč.

Není však potrestán jen horažďovický klub. Odstoupení jeho B týmu má i další důsledky pro mužstvo, které skončí v okresním přeboru na předposledním, třináctém místě Důvod je prostý.

Pokud by Horažďovice přihlásily svůj B tým, který je automaticky prvním sestupujícím z 1. B třídy, do příštího ročníku okresního přeboru, pak musí (jestliže např. ale horažďovický klub nepožádá o zařazení do ještě nižší soutěže, a na to má právo) sestoupit minimálně o jeden tým navíc do III. třídy.

Minimálně uvádíme proto, neboť teoreticky mohou ještě z 1. B třídy sestoupit do Pošumaví ještě až dva další týmy z tohoto regionu. Není to žádný katastrofický scénář, stačí se podívat na tabulku 1. B třídy, skupiny B po 7 kolech …

Pro fotbal v Pošumaví znamená odstoupení týmu FK Horažďovice B to ale ještě další oslabení pozic v krajské soutěži, kde přichází o další místo. V soutěži, kde měly týmy z OFS Klatovy většinu a nebo minimálně polovinu účastníků, je nyní ve srovnání se sousedním OFS Plzeň-jih s pěti týmy ze 14 v menšině.

Miroslav Sedlmaier